KDF007 jesen/zima

Atelje suvremenog plesa, P.Zrinski 15, Korzo

29.11.2017. - 02.12.2017.

KARLOVAC DANCE FESTIVAL

Festival suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti

KDF 007  Jesen-zima edicija

29.11.2017. – 02.12.2017.

Program:

30.11.2017. ČETVRTAK 20h ׀ Gradsko kazalište Zorin dom

 'Fobos', Companhia de Danca de Almada (Almada Dance Company) 

Koreograf: Bruno Duarte

Plesači: Beatriz Rousseau, Bruno Duarte, Francisco Ferreira, Joana Puntel, Luis Malaquias, Mariana Romão, Raquel Tavares

01.12.2017. PETAK 20h ׀ Gradsko kazalište Zorin dom

'Odraz', Histeria Nova

Autor/koreograf, redatelj, dramaturg: Marija Šćekić

Plesači: Lucija Mikas, Elvis Hodžić

Info:

Cijena ulaznica za predstavu
Pretprodaja: 30,00 kn
Na dan predstave: 40,00 kn
Učenici, studenti, umirovljenici: 20,00 kn
Ulaznice za dvije predstave: 40,00 kn (cijena uključuje plesne predstave FOBOS i ODRAZ)

Pretprodaja ulaznica za predstavu: Gradsko kazalište Zorin dom

Blagajna: 047/614-951

KDF007 RADIONICE – edukativni i kreativni program

29.11.2017. 17:00 - 21:30 │ Bruno Duarte(Almada Dance Company) - suvremena plesna radionica 

Lokacija: Atelje suvremenog plesa,  P.Zrinskog 15, Karlovac

02.12.2017. 10:30-15:00 h │ANIMALIS – Plesna radionica Marije Šćekić

Lokacija: Atelje suvremenog plesa,  P.Zrinskog 15, Karlovac

KOTIZACIJE:

50,00 kn (radionica Bruno Duarte)

180,00 kn (radionica Marije Šćekić)

REZERVACIJE: info@freedance.hr

Broj mjesta: ograničen

Svi polaznici KDF radionica imaju slobodan ulaz na predstave KDF-a.

Napomena za pohađanje dviju radionica:

Radionica Bruno Duarte 29.11.2017. od 17:00 do 21:30

Radionica Marije Šćekić 02.12.2017. od 10:30 do 15:00

Kotizacija za obje KDF radionice: 200,00 kn (Uključuje radionicu sa voditeljima: Bruno Duarte i Marija Šćekić)

info@freedance.hr│kdf.freedance.hr│ + 385 (0)99 3887207; (0)993887307 __________________________________________________________________________________________

Više o programu:

30.11.2017. ČETVRTAK 20h ׀ Gradsko kazalište Zorin dom

 'Fobos', Companhia de Danca de Almada (Almada Dance Company)

Strah, univerzalni osjećaj, nadmocan i esencijalan.
To je dio našeg svakodnevnog života i često dovodi u pitanje nasu vlastitu hrabrost.
Ali postoje vrlo različiti strahovi, materijalni i apstraktni, one koje treba pobjediti i oni koji su neophodni za preživljavanje.

Koreografija: Bruno Duarte
Tekst: José Jorge Letria
Dizajn svjetla: Cláudia Rodrigues
Glazbeno izdanje: Bruno Duarte
Kostimi: Alexandra Monteiro
Izvođači: Beatriz Rousseau, Bruno Duarte, Francisco Ferreira, Joana Puntel, Luis Malaquias, Mariana Romão, Raquel Tavares

Premijerno je izveden 26. svibnja 2017. godine

O PLESNOJ KOMPANIJI Companhia de Danca de Almada (Almada Dance Company)

Companhia de Danca de Almada (Almada Dance Company) koju vodi Maria Franco, profesionalna je suvremena plesna kompanija sa sjedištem u Almadi, južno od Lisabona.
Osnovana 1990. godine, Companhia de Dança de Almada usredotočuje se na stvaranje i proizvodnju suvremenih plesnih nastupa i stvaranje javnog interesa i uključivanja u ples, kroz obrazovne aktivnosti.
Kompanija organizira godišnji festival "Quinzena de Danca de Almada - Međunarodni festival plesa", a predstavljen je na nekoliko festivala i plesnih susreta u Portugalu i inozemstvu. Integrirala je školu s programima za strukovno i ne-profesionalno plesno obrazovanje.

BRUNO DUARTE
Počeo je studirati ples s nastavnicima Nuno Carvalho, (Hip hop) i Claudia Cardoso, (Moderni ples) u Leiriji. Godine 2009. u Lisabonu je ušao u Escola Superior de Dança, na kojoj je diplomirao 2012. Tijekom studija bio je i Erasmus student na Institutu za umjetnost ArtEz u Nizozemskoj. Profesionalno je bio i samostalni plesač i u komapnijama, istaknuti radovi uključujućju komade "displaced episodes" Margaride Belo Costa za BoxNovu u CCB (Centro Cultural de Belem); "Casa do Rio" i "Muito Chão" Benvindo Fonseca, "Todo para semper agora" Ricarda Ambrózio, "Re-ligações" Rita Judas i "Jogos de Letras" Nuno Gomes, sve za Companhia de Dança de Almada ; "Swan Lake" Daniel Cardoso za Quórum Ballet, "Prvi korak" Margaride Belo Costa za Centro Cultural das Caldas da Rainha. Bio je koproducent i izvođač u video plesovima "P43", predstavljen na 20. Quinzena de dança de Almada i ".5" predstavljen u Portugalu, Belgiji, Meksiku, Brazilu i Njemačkoj, među ostalima, pobijedio je na InShadow festival, (Portugal), dobio je nagradu publike za najbolji video ples u konkurenciji. Kao kreator predstavio je komade, "someone else ago", za Boxnovu u CCB, "metamorfose" za Culturgest, "overflow" za EPC Dance Company i "Riot" za Companhia de Dança de Almada. Trenutno je član Companhia de Dança de Almada i učitelj u Ca.DA Escola.

Sudjelovanje Companhia de Dança de Almada na KDF007 ostvareno je uz podršku Općine Almada i Veleposlanstvo Portugala u Hrvatskoj.

01.12.2017. PETAK 20h ׀ Gradsko kazalište Zorin dom

'Odraz', Histeria Nova

ODRAZ -  refleksija duše ogoljene do srži

“U najbolnijem, najmučnijem i najtamnijem odrazu samoga sebe – čovjek pronalazi svoju srž i svoje svjetlo.”

Predstava ODRAZ prikazuje paralelne živote dvoje ljudi (Lucija Mikas, nastavnica suvremenog plesa iz Sv. Filipa i Jakova kraj Zadra  i Elvis Hodžić, plesač break dance-a i tehničar mehatronike iz Zagreba), koji već godinama surađuju i skupa plešu ali se u biti uopće ne razumiju. Predstava je istovremeno i autobiografski potpis kojim Marija Šćekić simbolički prikazuje pasiju čovjeka 21.stoljeća u njegovim nastojanjima da ne postane zvijer ili stroj već ostane Čovjek.

Vrlo preciznom i kompleksnom formom otvorenog koreografiranja (OFC), Marija Šćekić prodire u najdublje i najskrivenije psiho-fizičke prostore svojih plesača izvlačući iz njih refleksne, nenaučene, animalne, sirove, suptilne podrhtaje tijela koje usmjerava ka harmonizaciji njihovih posve suprotnih dinamika i plesnih estetika.

Autor/koreograf, redatelj, dramaturg: Marija Šćekić

Izvođači: Lucija Mikas, Elvis Hodžić

Glazba: Ranko Šajfar

Glazbeni i umjetnički voditelj: Marija Šćekić

Svjetlo: Saša Bogojević

Video animacija i live VJ: Majda Džanić

Kostimografija: Mihaela Gregov

Fotografija: Srđan Babić

Trailer: Čejen Černić

Grafički dizajn i priprema za tisak: Sara Phillips

Izrada logotipa: Relement Lab

PR: Spomenka Đenadija

Organizacija: Lucija Mikas, Marija Šćekić

Produkcija: Histeria Nova -In Flux, 2016.

KDF007 RADIONICE – edukativni i kreativni program

29.11.2017. 17:00 - 21:30 │ Bruno Duarte(Almada Dance Company) - suvremena plesna radionica 

Lokacija: Atelje suvremenog plesa,  P.Zrinskog 15, Karlovac

Bruno Duarte - suvremena plesna radionica 
 

Suvremena plesna radionica Brune Duarte usmjerena je na plesače i buduće plesače zainteresirane za testiranje novih procesa i jezika pokreta te testiranje njihovih fizičkih sposobnosti sa ciljem obogaćivanja osobnih umjetničkih temelja. Na radionici ce se koristiti suvremene plesne tehnike a u kojoj se jasno može prepoznati utjecaj hip-hopa, radionica ima snažnu podnu komponentu i nastoji gurnuti plesačevo tijelo do krajnjih granica, miješajući fluidnost kretanja s izrazenom fizickom komponentom i izdržljivošću. Stoga, ritam rada je što više moguće kontinuiran, pokušavajući smanjiti pauze između vježbi kako ne bi generirali prekide u energiji. Strukturalno, radionica počinje na podu, s vježbama koje se temelje na ideji oslobađanja, jačanju centra i kontra-snage među članovima. Evolucija se javlja ne samo u težini vježbi nego i u energiji koja se traži u svakoj od njih - kako tijelo postaje spremno tako se u radu koriste energetske fraze kretanja, dizuci tijelo s poda i uvijek se igra sa idejama mišićne relaksacije i napetosti, odmora i eksplozije. Istražuje i generiranje momenta gravitacije koja se kulminira stvaranjem fraze kretnje a koja sintetizira rad i izaziva tijelo i um da istraži svoje granice. Sve radnje, također imaju, u svom razvoju, elemente improvizacije koje potiču plesače da istraže svoje kreativne sposobnosti. Tijekom rada plesači se potiču da razviju svoje individualno kretanje i prilagode ga tijelu i sposobnostima. U glazbenoj pratnji radionice također se korisiti mješavina utjecaja kroz upotrebu velikog broja raznih glazbenih stilova i ritmičkih složenosti.

BRUNO DUARTE
Počeo je studirati ples s nastavnicima Nuno Carvalho, (Hip hop) i Claudia Cardoso, (Moderni ples) u Leiriji. Godine 2009. u Lisabonu je ušao u Escola Superior de Dança, na kojoj je diplomirao 2012. Tijekom studija bio je i Erasmus student na Institutu za umjetnost ArtEz u Nizozemskoj. Profesionalno je bio i samostalni plesač i u komapnijama, istaknuti radovi uključujućju komade "displaced episodes" Margaride Belo Costa za BoxNovu u CCB (Centro Cultural de Belem); "Casa do Rio" i "Muito Chão" Benvindo Fonseca, "Todo para semper agora" Ricarda Ambrózio, "Re-ligações" Rita Judas i "Jogos de Letras" Nuno Gomes, sve za Companhia de Dança de Almada ; "Swan Lake" Daniel Cardoso za Quórum Ballet, "Prvi korak" Margaride Belo Costa za Centro Cultural das Caldas da Rainha. Bio je koproducent i izvođač u video plesovima "P43", predstavljen na 20. Quinzena de dança de Almada i ".5" predstavljen u Portugalu, Belgiji, Meksiku, Brazilu i Njemačkoj, među ostalima, pobijedio je na InShadow festival, (Portugal), dobio je nagradu publike za najbolji video ples u konkurenciji. Kao kreator predstavio je komade, "someone else ago", za Boxnovu u CCB, "metamorfose" za Culturgest, "overflow" za EPC Dance Company i "Riot" za Companhia de Dança de Almada. Trenutno je član Companhia de Dança de Almada i učitelj u Ca.DA Escola.

02.12.2017. 10:30-15:00 h │ANIMALIS – Plesna radionica Marije Šćekić

Lokacija: Atelje suvremenog plesa,  P.Zrinskog 15, Karlovac

Cilj radionice je učenje pojma međusobne veze i transformacije pokreta tijela i svijesti polaznika pri izvođenju njemu prirodne, plesne sekvence.

Animalis je dio edukativnog programa Škole prirodnog pokreta i plesa Marije Šćekić. Radionica/trening nastala je kombinacijom izometričkih vježbi za jačanje dubinskih mišića tijela sa elementima slow-motion kretanja i „animal flow“  vježbi za mobilnost, flexibilnost, snagu, izdržljivost i neuromuskularnu komunikaciju. Vježbe se uglavnom izvode na podu i „u partnerstvu s podom“ a ruke, ramena, zglobovi ruku, butine i centar tijela glavna su meta ovog programa. Bitan aspekt je i učenje putujuće forme kretanja koja podrazumijeva izvođenje vježbi nalik na primitivno, urođeno kretanje životinja.

Izometrički dio vježbi iz ANIMALIS programa, Marija Šćekić provodi u Republici Hrvatskoj od 2009.godine, kada je za potrebe plesača i plesačica Ansambla LADO prvi puta osmislila posebni set vježbi istezanja, mobilnosti, fleksibilnosti i jačanja tijela kao prevenciju od ozljeda u plesu.

****

MARIJA ŠĆEKIĆ

Životopis: Rođena 17. 02. 1975. u Đakovu. Nakon srednje škole (1993.) odlazi u London gdje upisuje engleski jezik i suvremeni ples na Lewisham College. Odmah po povratku u Hrvatsku odlazi na studij koreografije i suvremenog plesa u Montrealu. Uz redovni četverogodišnji studij koreografije i suvremenog plesa (1995- 1999), pohađa predmetnu nastavu iz područja planetarne geologije i elektroakustike što znatno utječe na oblikovanje umjetničke vizije u daljnjem radu Marije Šćekić. Nezavisnu karijeru započinje produkcijom cjelovečernjih autorskih predstava u Kanadi. Povratkom u Hrvatsku osniva Umjetničku organizaciju Histeria NOVA (2005) u sklopu koje djeluje kao slobodni umjetnik, koreograf, plesni pedagog i nezavisni producent. Dugi niz godina surađuje sa plesnim i multimedijalnim umjetnicima, znanstvenicima te poslovnim partnerima u zemlji i svijetu (Kanada, Island, Njemačka, Austrija, Francuska, Švedska, Italija, Nizozemska, Belgija, Japan). Za vrijeme rada kao direktorica plesnog programa Umjetničke Akademije na Islandu (2011) stupa u suradnju sa talijanskom koreografkinjom Wandom Moretti i postaje dijelom međunarodnog projekta „Vertical dance Network“ čija je baza u Veneciji. Trenutno živi na relaciji Zadar-Šibenik obavljajući funkciju voditeljice novoosnovane državne škole za balet i suvremeni ples u Šibeniku te voditeljice autorskog projekta „Vrata Velebita“ s ciljem očuvanja zaštićene kulturno-prirodne baštine Republike Hrvatske. 

*****

KDF007 se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Grada Karlovca, Županije  Karlovačke ,  Turističke zajednice grada Karlovca i uz financijsku podršku Zaklade Kultura Nova

Organizacija i Produkcija: Centar za plesnu i izvedbenu umjetnost F.R.E.E. D.A.N.C.E.Karlovac