KDF 007 Ljetna edicija

KARLOVAC DANCE FESTIVAL

Festival suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti

KDF 007  Ljetna edicija posvećena međunarodnoj suradnji, edukaciji i produkciji

Kreativni umjetnički program 

Lokacije: Atelje suvremenog plesa, Drveni most na rijeci Korani, Radićeva ulica

KDF 007  Ljetna edicija posvećena međunarodnoj suradnji, edukaciji i produkciji

Kreativni umjetnički program  Ljetne edicije:

Prezentacije KDF plesnih radionica:

(Prezentacije KDF plesnih radionica održat će se u sklopu programa Dani  Radićeve)

26.08.2017. SUBOTA

 IMPROV JAM (plesno-glazbene  improvizacije):

''FINE STRUKTURE ELEKTRONIKE I PLESA''

Umjetnički voditelji: Deborah Hustić, Ana Horvat,

Valent Samardžija, Maja Drobac

27.08.2017. NEDJELJA

otvorene prezentacije kratkih  koreografiranih formi

''OBRASCI ZA 3-DIMENZIONALNA TIJELA''

Plesna umjetnička voditeljica: Jennifer-Lynn Crawford

27.08.2017. PONEDJELJAK  

Prezentacija KDF radionice ''PLES NA SVILI''

Voditeljica: Nives Soldičić

KDF007 RADIONICE

25.-27.8.2017. │''OBRASCI ZA 3-DIMENZIONALNA TIJELA'' 

Plesna radionica sa Jennifer-Lynn Crawford  

Lokacija: Atelje suvremenog plesa,  P.Zrinskog 15, Karlovac

25.8.2017. 17-20h │RADIONICA PLESNE IMPROVIZACIJE

Plesna radionica sa Majom  Drobac

Lokacija: Atelje suvremenog plesa,  P.Zrinskog 15, Karlovac

26.8.-28.8.2017. │ RADIONICA AKROBATIKE/PLESA NA SVILI

Plesna radionica sa Nives Soldičić

Lokacija: Drveni most na rijeci Korani, Karlova

info@freedance.hr│kdf.freedance.hr│ + 385 (0)99 3887207; (0)993887307 

KDF007 se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Grada Karlovca, Županije  Karlovačke ,  Turističke zajednice grada Karlovca i uz financijsku podršku Zaklade Kultura Nova

Organizacija i Produkcija: Centar za plesnu i izvedbenu umjetnost F.R.E.E. D.A.N.C.E.Karlovac

******

26.08.2017. SUBOTA  21h

IMPROV JAM (plesno-glazbene  improvizacije): ''FINE STRUKTURE ELEKTRONIKE I PLESA''@ KDF007 Ljetna edicija

Lokacija: Radićeva ulica (u sklopu programa Dani Radićeve)

Voditelji: Maja Drobac, Deborah Hustić, Ana Horvat, Valent Samardžija

Improvizacija, suradnja i susret plesača, glazbenih i medijskih umjetnika polazi od međuigre pokreta i zvuka u prostoru.  Improvizacija polazi od igre kombinacija međuodnosa tijela plesača i instrumenata ( instrument - tijelo / uređaj, pokret / zvuk). 

Kroz zajednički radni proces plesača i elektroničara pronalaze se nove forme i strukture izražavanja radeći zajedno na metaforičkim frekvencijama tijela i zvuka.

Improvizacija je rezultat održane KDF radionice plesne improvizacije pod vodstvom plesačice Maje Drobac . koja  je pripremila plesače za improvizacijsku  prezentaciju sa radionice plesne improvizacije .

Ana Horvat i medijska umjetnica Deborah Hustić iz udruge Radiona.org bave se interakcijom elektroničkog i elektroakustičkog zvuka i pokreta kroz improvizaciju, i inicirale su ideju projekta ''Fine strukture elektronike i plesa''.

Gitarist i producent Valent Samardžija a.k.a. NT Wave suraðivao je posljednjih godina na projektima kvalitetne glazbe, žanrova od fusiona (Con Fusion), future jazza (Kontrapunkt), ethno electro (LessThanAMinute), electro live (Tobogan), DnB (Generation81),... član je electro performers tima Beat Busters koji se bave inovacijama u području nastajanja glazbe uživo na neobičnim predmetima, i elektroničkim spravama. Suosnivač je udruge ViBRa koja se već godinama ističe u svim domenama glazbe, od produkcije glazbe, do zalaganja za veću prisutnost kvalitetne domaće glazbe u domaćim medijima i u promociji hrvatske u svijetu.
 

27.08.2017. NEDJELJA 20,30h                  

''OBRASCI ZA 3-DIMENZIONALNA TIJELA''

Lokacija: Tijesna ulica u sklopu programa Dani Radićeve

Plesna umjetnička voditeljica: Jennifer-Lynn Crawford

Prezentacija i kreatke improvizacije proizašle iz ideje da je ples i ugodan i fizički i inteligentan u jednakim mjerama. Naglasak je stavljen na uzorke/obrasce kao osjetilni i taktilni, dajući različite kutove i uvid u individualnu mogućnost i sklonosti.

Plesne   sekvence nude se kao predlošci za pojedinačnu igru i eksperimente. Improvizacija je uvijek dobrodošla.

*****

Plesna radionica sa Jennifer-Lynn Crawford @ KDF007 Ljetna edicija

''OBRASCI ZA 3-DIMENZIONALNA TIJELA''

Klas se temelji na snažnom uvjerenju da je ples i ugodan i fizički i inteligentan u jednakim mjerama. Naglasak je stavljen na uzorke/obrasce kao osjetilni i taktilni, dajući različite kutove i uvid u individualnu mogućnost i sklonosti. Ti obrasci jesu sredstva na kraju - pomažući nam da pronađemo korisne informacije s našim tijelima, ne da bi pamtili ''korake'' ili koordinacije, već da pronađemo poveznice koje nas mogu održati dok plešemo.

Ponekad sat počinje na podu, podržavajući organizaciju i jasnoću kroz razvojne i evolucionističke obrasce pokreta. Ponekad nastava izrasta iz relacijske igre s drugima ili prostora koji dijelimo.

Završne  sekvence nude se kao predlošci za pojedinačnu igru i eksperimente. Improvizacija je uvijek dobrodošla.

Vrijeme: 25.-27.8.2017.

Lokacija radionica: Atelje suvremenog plesa Free Dance, P.Zrinskog 15, Karlovac
Lokacija prezentacije: KDF izvedbeni prostori

Jennifer-Lynn  nastupala je plešući i predavala suvremeni ples diljem Velike Britanije i Europe posljednjih 12 godina. Transatlantski premještena,  trenirala je u Kanadi na Quinte Ballet School  i The School of Toronto Dance Theatre prije nego što se pridružila kompaniji Edge na London Contemporary Dance School i stekla  M.A. u 2005.godini.

Profesionalni interesi Jennifer-Lynn  bazirani su u procesnom radu i istraživanju koji se smješta u i kroz tijelo i prirodni svijet. Česta  je suradnica  i doprinosi djelima  u i unutar radova Charlotte Spencer  Projects.

Prije toga je bila predavač na  Northern School of Contemporary Dance  (2007-2016). Jennifer je  također certificirani Rolfer (Certified Rolfer ™).

Ostali info s više 'imena': Jennifer-Lynn Crawford je slobodna plesna umjetnica  i Certificirani Rolfer ™ .  Studirala je na London Contemporary Dance School  kao dio poslijediplomske kompanije Edge i nakon toga stječe M.A. 2005. godine. Dugi niz godina bila je uključena u Velikoj Britaniji u rad konzervatorskog sustava/ visokoškolsko obrazovanje u polju suvremenog  plesa, te bila  članica kolegija,  predavač na Northern School of Contemporary Dance 2007-2016.   Podučavala je i nastupala u Velikoj Britaniji i internacionalno, radeći s koreografima kao što su Hofesh Shechter i Siobhan Davies; te razvijala vlastiti rad kroz razne projekte, festivale i krovne organizacije za profesionalne plesne umjetnike.

Jennifer-Lynn najčešće surađuje s Charlotte Spencer (i drugim umjetnicima uključenim u te projekte) stvarajući plesni rad koji isprepliće zvuk, vizualni i teorijski izraz. Najnoviji projekt "Walking Stories", koreografiran audio hod, premijerno je prikazan 2013. i uspješno je putovao tijekom 2014., nakon čega je programiran svaki dan tijekom Dance Umbrella 2015.. Sadašnji projekt u razvoju, pod naslovom  Is this a Waste Land? (Je li ovo promašena zemlja? ) dobio je pokroviteljstvo  ACE financiranja i bit će izveden u 2017. godini.

Plesna radionica sa Majom Drobac @ KDF007 Ljetna edicija

PLESNA IMPROVIZACIJA

Vrijeme: 25.8.2017.  17-20h

Lokacija: Atelje suvremenog plesa

Jednodnevno iskustvo koje vodi ka osviještavanju prostora i zvukova u sebi, izvan sebe u koleraciji s grupom, te u konačnici kao ishod live izvedbe s glazbenicima.

Radionica Maje Drobac fokusirana je na periferno i centralno povezivanje tijela, prostora i grupe u kojoj radimo. Isto tako povezivanje zvukova (iz vana periferno) s onim u nama (centralno).

Plesna improvizacija je proces spontanog kreiranja materijala. Improvizirani materijal razvija se kroz različita kreativna istraživanja i paletu alata koja između ostalog uključuju mapiranje zona kretanja, oblika i dinamike pokreta.

Improvizacija je slobodna, nestrukturirana, manje tehnički formirana i impulzivna forma koja crpi inspiraciju iz svakodnevnih plesnih praksi i različitih utjecaja.

Plesna improvizacija ne fokusira se  samo na stvaranje novog pokreta, nego se također definira kao oslobađanje tijela od uobičajenih uzoraka kretanja.

Maja Drobac školovala se u Školi suvremenoga plesa Ane Maletić i Školi za klasićni balet u Zagrebu, Hrvatskoj. Studirala je suvremeni ples na Amsterdamse Hoogelschool voor de Kunsten u Amsterdamu, te bharatanatyam na Baskara College of Fine Arts i Nupura school of Bharatanatyam u Indiji.

Autorica je plesnoga videa Satú, te predstava Vjeverice na juriš, Duh (sklon promjeni), Vipassana, Vjeverice uzvraćaju udarac, Ghost Circles i Box (killing kuguar).

Začetnica je projekta Silent Killer, unutar kojega su predstave N je za Noć, i za Nikad, i Ništa; Moje ime je Nisha, Za Uvijek te Zajedno. Od 2009. godine nastupa kao solo bharatanatyam izvođačica.  

Plesna radionica sa Nives Soldičić @ KDF007 Ljetna edicija

RADIONICA AKROBATIKE/PLESA NA SVILI

LEVEL: POČETNI/SREDNJE NAPREDNI

Ples na svili je zračna akrobacija novog cirkusa. Izvodi se na jednoj ili dvije okomito postavljene tkanine (rado zvanom svila). Spoj je plesa i gimnastike.

Radionica je namijenjena za sve iznad 16 godina,koji  nisu imali prilike da se susretnu sa ovom predivnom vještinom, no dobrodošli su i oni sa iskustvom.

U trodnevnoj radionici za početnike , polaznici će naučiti kako svladati osnovne akrobatske elemente na svili, te na kraju naučeno pokušati povezati u kratku koreografiju, smiješni skeč ili možda nešto TOTALNO DRUGAČIJE!!!

Vrijeme: 26.-28.8.2017.

Lokacija: Drveni most na rijeci Korani

Lokacija prezentacije: KDF izvedbeni prostori

1. DAN – 3h:   Vježbe zagrijavanja – kombinacija različitih tehnika. Osnovne tehnike penjanja nakon čega slijede ključni elementi za izvođenje raznih figura. Stretching

2. DAN – 3h: Tehnike disanja. Vježbe zagrijavanja – kombinacija različitih tehnika. Ponavljanje naučenih elemenata od prethodnog dana + figure „bez ključa“ i njihove mogućnosti. Stretching u paru.

3. DAN – 3h: Vježbe zagrijavanja – kombinacija različitih tehnika. Slobodan odabir figura na svili. Stretching. Pitanja za kraj

Nives Soldičić

Cirkuska umjetnica, klaunesa, plesačica,  joga učiteljica.

Suvremenim plesom se počela aktivno baviti 2006. godine u Rijeci u Prostoru plus, gjde i dan danas aktivno djeluje. 2008. u Zagrebu nastavlja sa plesnom edukacijom u studiu Liberdance. U CKM-u otkriva ples na svili i potpuno se zaljubljuje u tu predivnu vještinu. Po povratku u Rijeku počinje s organizacijom radionica akrobacija na svili, redovnih satova akrobacija na svili te sudjeluje u raznim projektima. Održava radionice u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji.

Radi kao klaunesa u udruzi Crveni nosovi, izvodi performanse u Hrvatskoj i vani, a radila je i u cirkusu "Petit" u Engleskoj.