Tri sola@KDF006 gostovanje realizirano kroz Plesnu mrežu Hrvatske

15.9.2016. u 20,00
Gradsko kazalište Zorin dom

Kroz Plesnu mrežu Hrvatske dolaze nam tri ponajbolja recentna plesna sola, neuhvatljiva, uznemirena i nekonvencionalna – «This is you?» Mateje Bilosnić, «Luna Malekova» Martine Nevistić i «Prema početku» Ane Kreitmeyer

Tri sola
gostovanje realizirano kroz Plesnu mrežu Hrvatske

15. rujna 2016. Gradsko kazalište Zorin dom Karlovac

“This is you?”

O predstavi: Početna ideja ovog sola prenošenje je pokreta nastalog u specifičnim kulutrološkim i socijalnim uvjetima u performativni prostor. Izdvojen je motiv svojstven određenom glazbenom žanru -headbanging. Izdvajajući taj motiv i mijenjajući uvjete i okvir unutar kojeg se izvodi, kako taj motiv mijenja svoje značenje?

Postoji taj trenutak u ovom solu kada stanem. Smirim se. S kosom preko lica. I tada se javlja bol u mom vratu i postane tako nepodnošljiva te se opet vratim headbangingu. This is you? je nastavak istraživanja solo forme sa Monoplay festivala u Zadru 2013-te godine pri rezidenciji u Teatru &td. 

Autorica i izvođačica: Matea Bilosnić
Dizajn svjetla: Marino Frankola
Autor glazbe: Damir Šimunović

Kratka biografija koreografa / autora: Matea Bilosnić, rođena u Zadru svoje prve plesne korake ostvaruje u dobi od trinaest godina te se neformalno školuje na tečajevima Zadarskog plesnog ansambla u Domu Hrvatske Mladeži te na radionicama Petre Hraščanec, Lade Petrovski i Angele Herende de Kroo. Članica je gorespomenutog ansambla te sudjeluje u njegovim produkcijama i koreografijama Sanje Petrovski. Radila je i kao pedagog na tečajevima ansambla. Nakon završene srednje škole odlazi u Austriju na Salzburg Experimental Academy of Dance gdje je 2013-te godine uspješno diplmirala.Na finalnoj godini akademije sudjeluje kao gost plesač u svim produkcijama postdiplomske komapnije akademije Bodhi Project. Asistirajući Libby Farr u Introduction to ballet i Niti Little u Introduction to contact improvisation na Impuls Tanz festivalu stječe još pedagoškog iskustva te razvija interes za metodiku. Zadnje tri godine pokazuje svoj osobni rad na festivalu sola Monoplay u Zadru te je i dio produkcijskog tima festivala. Živi u Zagrebu gdje je gostovala u produkcijama Zagrebačkog Plesnog Ansambla u koreografiji Daniela Abreua i produkciji Studija za suvremeni ples u suradnji sa Aleksandrom Janevom Imfeld. U sklopu rezidencije pri Teatru ITD radila je na solu This is you?. Volontira na scenskom pokretu pri Akademiji Dramskih Umjetnosti u Zagrebu.

 

«Luna Malekova»

Koreografija, izvedba: Martina Nevistić
Vizualno oblikovanje: Dora Đurkesac, Ana Vuzdarić
Glazba i dizajn zvuka: Višeslav Laboš
Glazbena podrška: Maja Posavec
Kostimografija: Kristina Bangoura, Martina Nevistić
Podrška: Ivana Pavlović
Dizajn rasvjete i dokumentacija: Luka Matić
Oblikovanje teksta: Rona Žulj
Dizajn: Saša Bastaić
Organizacija: Nina Križan, Martina Nevistić
Produkcija: O.N.E.
Ko-produkcija: Udruga DOMINO/ Festival “Perforacije”,  HIPP/ Zagrebački plesni centar
Realizirano uz podršku: Ministarstvo kulture RH, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Udruga Domino/festival Perforacije, HIPP/ Zagrebački plesni centar, Zagrebački plesni ansambl

O predstavi: Luna Malekova je izvedbeno-izložbeni projekt. Putem estetike plesa koji ne polaže račune klasičnim okvirima kazališnog prikaza, manipluacijom tijela i izmicanjem jasne namjere ili jasno danog značenja, Luna Malekova sinonim je za drugi svijet, drugu dimenziju, svijet mašte i svijet snova isprepleten s različitim granama umjetnosti. Luna Malekova je lik, možemo reći i alter ego, ali sasvim sigurno daje nam uvid u nadrealan, a istovremeno vrlo blizak i prisan svijet na granici osjetnog. Kroz svoje plesno-multimedijalne projekte, Martina Nevistić/O.N.E. propituje odnos izvođača i gledatelja, značenja upisanih u tijelo i njihove percepcije na višestrukim planovima.

Kratka biografija koreografa / autora: Martina Nevistic, rodena 1983. u Zagrebu, bavi se autorskim radom, izvedbom i pedagoskim radom. Osnivacica je O.N.E. umjetnicke organizacije preko koje se bavi autorskim radom na podrucju izvedbe i multimedije. Diplomirala je Organizaciju i management u Zagrebu i ples na Salzburg Experimental Academy of Dance (SEAD) u Austriji. Njen rad je kontinuirano podrĹžan od HIPPa/ Zagrebacki plesni centar, Udruge DOMINO/ Festival Perforacije i Zagrebackog kazalista mladih z/k/m. Clanica je Zagrebackog plesnog ansambla. Takoder, bavi se pedagoskim radom profesionalnih satova u podrucju suvremenog plesa i joge, na domacoj i medunarodnoj sceni.

 

«Prema početku»

Koreografija i izvedba: Ana Kreitmeyer
Dramaturgija: Goran Ferčec
Svjetlo: Igor Pauška
Glazba: Adam Semijalac / U predstavi se koristi pjesma Olimpia autorice Mile Čuljak
Kostim: Silvio Vujičić
Suradnica na projektu: Sandra Banić Naumovski
Realizirano uz potporu: Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba, Udruga plesnih umjetnika Hrvatske, Škola suvremenog plesa Ane Maletić

O predstavi: «Prema početku» je plesna predstava čije je koreografsko istraživanje moguće sažeti pitanjem Kakvo je tijelo infantiliteta i kako se takvo tijelo artikulira? Koreografski materijal u fokus svog istraživanja stavlja razvoj pokreta i tjelesne ekspresije tek rođenog tijela koje pokret čini, ali o njemu nema još nikakvu svijest. Uzimajući razvojni pokret kao koreografski predložak projekt propituje kako određene razvojne faze dječjeg pokreta i njegova obilježja prevesti u koreografsko polje, što proizvode, kako se interpretiraju, te što donose kad se ponovo vrate odraslom tijelu koje ih pokušava rekonstruirati.

Je li izvođačici uopće moguće na trenutak ugasiti svijest i biti samo pokret. Je li moguće elaboriranom plesačkom tijelu kontaminiranom s previše značenja i znanja vratiti njegov refleks, njegovu mišićnu kontrakciju u koju nije upisano ništa više od fizičke energije tijela, ništa više od apstraktnog mišićnog impulsa i nemoći? Dramaturško načelo organizira koreografsku cjelinu svodeći elaboriranu virtuoznost plesačkog pokreta prema njegovu ishodištu, prema točki u kojoj pokret polako gubi značenje, odnosno, u kojem pokret prepoznaje mjesto svojega početka.

Kratka biografija koreografa / autora: Ana Kreitmeyer je plesačica i koreografkinja koja radi unutar izvedbene skupine BADco. iz Zagreba. Kontinuirano se educirala uzimajući satove i radionice raznih plesnih umjetnika. Izvođačka iskustva stječe kroz rad na predstavama s raznim koreografima i režiserima. Pedagoško polje uobličava vođenjem satova suvremenog plesa i plesno koreografskih radionica. Paralelno s radom u polju plesne umjetnosti stječe akademsko obrazovanje završenim Edukacijsko - rehabilitacijskim fakultetom u Zagrebu.

plesnamreza.hr