“Mia Čorak Slavenska – 100 godina kasnije”

9.12.2016. u 19,00
Atelje suvremenog plesa, P.Zrinski 15, Korzo

Predavanje o najvećoj hrvatskoj primabalerini, njezinom životnom putu, slavi i tuzi pod nazivom "Mia Čorak Slavenska - 100 godina kasnije" održat će Maja Đurinović, plesni povjesničar, kritičar i publicist. 

Organizatori : KARLOVAC DANCE FESTIVAL i Free Dance

Lokacija: Atelje suvremenog plesa, Korzo, Karlovac,Petra Zrinskog 15

Datum: 09.12.2016. 19sati

„2016. - Godina Slavenske“ je cjelogodišnji projekt Umjetničke akademije u Osijeku u okviru kojeg je Maja Đurinović održala niz predavanja diljem Hrvatske pod naslovom „Mia Čorak Slavenska – sto godina kasnije. Zajednička je želja bila  „vratiti“ najveću hrvatsku balerinu i plesačicu u memoriju zajednice, kako stručne tako i u one šire još uvijek skeptične prema plesnoj umjetnosti, i nesigurne spram vrednovanja plesnih umjetnika u kontekstu nacionalne kulturne baštine. 

Prije sto godina, 20. veljače 1916. u Brodu na Savi rođena je Mia Čorak, dvadeset godina kasnije na svjetskoj sceni proslavljena kao čudesna, jedinstvena, očaravajuća, nadahnuta i nadahnjujuća plesačica – Slavenska.

Na stranu što njezini posmrtni ostaci, nakon karijere zvijezde Ballet Russe de Monte Carlo i američke baletne dive, ipak počivaju na Mirogoju; raduje što je, nakon preduge šutnje, njezino ime sve prisutnije u našem kulturnom miljeu. (Iako se, još uvijek, sa neočekivanih pozicija u kulturi zna dobiti pitanje: tko je uopće ta Slavenska?). 

Đurinović, Maja

Koreografkinja Maja Đurinović (rođena Zalar, u Zagrebu) završila je Klasičnu gimnaziju, Školu za ritmiku i ples i studij Kroatistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kao članica Komornog ansambla slobodnog plesa (KASP) Milane Broš (Enantiodromija R. Morana, Događaj 13, Likovi i plohe D. Detonija, 19 i 10R. Radice, Opera - serija, Minimal moving...) i kasnije grupe Gesta (Razdioba podneva, Potraga i čekanje, Pojave) nastupa u projektima i predstavama po bivšoj Jugoslaviji, u Italiji, Austriji, Belgiji, Njemačkoj i Danskoj. Od 1979./80. do 1995. zaposlena je u Školi za ritmiku i ples kao nastavnica plesnih predmeta, nakon čega u NS Dubrava osmišljava Plesnu scenu, dječju grupu koja njeguje ples kao estetski i scenski odgoj, i s kojom snima televizijske priloge i emisije na obrazovnom programu (poput Kako nastaje umjetničko djelo - ples).

Niz godina radi pokret s Dramskim studijem Istarskog narodnog kazališta u Puli, kada nastaju veliki glazbeno-scenski spektakli Regnum novum D. Lukića i Valigaštar T. Milohanića, i kao samostalni oblik plesnog teatra Mosaico Istriano. Od 1990-ih se više bavi scenskim pokretom te kao koreografkinja surađuje na dramskim i lutkarskim predstava u kazalištima u Zagrebu, Splitu, Puli, Virovitici, Zadru, Vinkovcima, Celju.Od 2007. predaje Scenski pokret na Odsjeku za glumu i lutkarstvo na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, gdje je birana u zvanje docenta, i gdje sudjeluje kao mentorica, autor ili suradnik za pokret u projektima Akademije. Objavljuje tekstove pedagoške, kritičke, povijesne i opće plesno teorijske problematike; autorica je knjiga iz područja povijesti hrvatskog plesa: Mercedes Goritz Pavelić, Mia Čorak Slavenska, Razvoj suvremenog plesa: Ana Maletić, životopis, te interaktivne multimedijske prezentacije Kaspomanija Milane Broš. Članica je uredništva časopisa za plesnu umjetnost Kretanja.