Video projekcije & prikazivanje: ‘’eks10’’ @ KDF005

13.2.2015. u 19,00
Free Dance

Video projekcije & prikazivanje:  ‘’eks10’’

Autorice:  Jelena Mihelčić i Nives Sertić

Video projekcija: ''eks10: Kritički''

TV Prikazivanje   eks10:  Natalija Manojlović, Željka Sančanin, Nensi Lazić Ukrainczyk, Selma Banich, Sandra Banić Naumovski, Marjana Krajač, Silvija Marchig

Produkcija: ekscena (Eksperimentalna slobodna scena)

Projekt  ''eks10'', autorica Jelene Mihelčić i Nives Sertić, realiziran je u periodu od 2011. do 2013. u povodu obilježavanja 10 godina ekscene. ekscena (Eksperimentalna slobodna scena) je nezavisna organizacija osnovana 2002. godine s ciljem promicanja i afirmacije suvremenog plesa i drugih oblika izvedbenih umjetnosti, a koja je svojim djelovanjem na različite načine doprinijela razvoju suvremene plesne umjetnosti u Hrvatskoj.

Projekt eks10 čini 15 dokumentarističkih videoradova koji obuhvaćaju intervjue s 14 plesnih umjetnica, 3 plesne kritičarke i isječke iz preko 60 plesnih predstava. Videoradovi su zamišljeni prvenstveno za online distribuciju putem YouTubea, a bilježe i nastoje komunicirati poetike različitih autorica, koreografkinja, plesačica koje su ili radile ili još uvijek rade u koordinacijskom timu ekscene ili je platforma ekscene bila značajna u određenoj fazi njihovog umjetničkog razvoja. Sve one danas su izgrađene umjetnice plesa, pokreta i tijela, čiji je rad neizostavan dio suvremene hrvatske plesne scene, čineći ju specifičnom i progresivnom. One su: Selma Banich, Sandra Banić Naumovski, Mila Čuljak, Marjana Krajač, Nensi Lazić Ukrainczyk, Natalija Manojlović, Silvia Marchig, Maja Marjančić, Barbara Matijević, Željka Sančanin, Zrinka Šimičić Mihanović, Sanja Tropp Frühwald, Zrinka Užbinec i Petra Zanki, premda bi ih na popisu moglo biti i još.

Svi videoradovi dostupni su na:  http://www.youtube.com/eksDESET

BIOGRAFIJE AUTORICA PROJEKTA:

Jelena Mihelčić novinarka je, plesna kritičarka i savjetnica za odnose s javnošću. Preko dvanaest godina objavljuje tekstove o plesu u tjedniku za kulturu i umjetnost Vijenac, časopisu za plesnu umjetnost Kretanja, internetskom magazinu Kulisa.eu i kasnije u njegovom ogranku plesnascena.hr, čija je stalna kolumnistica. Koautorica je internetske arhive plesnih videodokumentaraca eks10 zajedno s videoumjetnicom Nives Sertić. S Ivom Nerinom Sibila i Ivanom Slunjski uredila je monografiju u povodu 15 godina plesnog festivala Platforma HR. Bila je članica žirija za suvremeni ples Nagrada hrvatskoga glumišta 2012. i Plesne mreže Hrvatske za 2015. Stalno je zaposlena kao PR manager u reklamoj agenciji Bruketa&Žinić OM, koju je AdAge proglasio najboljom malom internacionalnom agencijom 2013. Diplomirala je novinarstvo na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, specijalizirala se za odnose s javnošću pri London School of Public Relations. Petnaest godina se plesno educirala kroz satove klasičnog baleta i suvremenog plesa te je dobitnica stipendije danceWEB (ImpulsTanz Beč). Sudionica je europskog projekta Communicating Dance. 

Nives Sertić rođena je 1984. u Dubrovniku gdje je pohađala osnovnu i srednju Umjetničku školu Luke Sorkočevića. Diplomirala je 2009. godine na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu pod mentorstvom Aleksandra Battista Ilića. Tijekom i nakon studija intenzivno se bavi multimedijalnim i interdisciplinarnim pristupom umjetnosti. Od 2007. do 2009. bila je glavna koordinatorica projekta Akademija kao laboratorij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Krajem 2009. godine započinje rad na interdisciplinarnom projektu O MM, orijentiranom na povijest, arhivu i recentno stanje MM centra Studentskog centra u Zagrebu. Unutar interdisciplinarnog umjetničkog projekta Antibiotik, kroz suradnju s umjetnicom Ivom Cepanec, od 2009. do 2012. vodi i koordinira program za mlade umjetnike u prostorima AKC Medika, gdje i sudjeluje u većini izložbi. Sudjeluje u nizu skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Također ostvaruje niz suradnji s kazališnom i suvremenom plesnom scenom. Članica je HDLU-a.