ZIMSKA EDICIJA!

18.12.2014. u 18,00
Free Dance

Fokus Zimske sheme festivala je na plesnom videu filmu!

Ulazi na sve programe su besplatni!

KDF004 – Zimska edicija/Winter Edition!

Četvrtak  18.12.2014.|Info Point Free Dance

18.00 h Plesne video razglednice –Pozdrav iz Varaždina!

18.30 h  ''Ples u Karlovcu – Što i kako dalje?'' - predavanje i okrugli stol

Petak 19.12.2014. 19h | Info point Free Dance

PINA BAUSCH: Projekcije filmova u suradnji sa Goethe Institutom

''Posvećenje proljeća'' (Le Sacre du Printemps – Frühlingsopfer) snimka predstave, režija: Pina Bausch, Pit Weyrich, 36 min., 1978.

''Plesni snovi – mladi plešu '' Dancing Dreams/Tanzträume

 (Kontakthof Pine Bausch_Tanzträume - Jugendliche tanzen Kontakthof von Pina Bausch ), dokumentarni film, Režija: Anne Linsel, 89 min., 2010.

Predavanje o Pini Bausch, Melita Spahić Bezjak

Subota 20.12.2014. | Info point Free Dance

17h ''Supporting and stimulating dance in Karlovac!'' - pogled unazad,  OKRUGLI STOL 

Prezentacija  i video projekcije dokumentiranih programa  u 2014.godini

Off Program:

19h ''Xmas Party'' Suradnici, prijatelji, kolege KDF-a &Free Dance

Više o programima:

KDF004 – Winter Edition!

 Četvrtak  18.12.2014.|Info Point Free Dance

18.00 h Plesni video (plesne video razglednice  ) –video projekcije  

Rad na plesnim video razglednicama dio je projekta Nomad on the Road, Nomadske Plesne akademije RH. 

Pozdrav iz Varaždina – plesna video razglednica

„Pozdrav iz Varaždina“ je svojevrsna kratka priča grada ispričana pokretom i plesom, a snimljena je tijekom prošlogodišnjih Dana suvremenog plesa prema ideji Sanje Tropp Frühwald, umjetničke direktorice festivala. Suvremena koreograkinja Melita Spahić Bezjak, gostujući umjetnik u Varaždinu, osmislila je koreografije te sa suvremenim plesačicama Irenom Tomašić i Inom Sladić prenijela svoj doživljaj grada u ovaj kratki film.

Projekt je ostvaren u suradnji Dana suvremenog plesa s Turističkom zajednicom grada Varaždina i Nomadske plesne akademije Hrvatska te uz podršku HNK Varaždin, Gradskog muzeja Varaždin, Julijanovog dvorišta, Muzeja anđela te Vesne i Srećka Dragišić. Kadrove je snimio Ivica Jeremić, a montirala ih je sama koreografkinja.

Ovo je tek prva plesna razglednica Varaždina u nizu, odnosno početak dugoročnog projekta koji će se razvijati u smjeru plesno-turističke inovacije u obliku online razglednica grada i smartphone aplikacije.

18.30 h  ''Ples u Karlovcu – Što i kako dalje?'' - predavanje i okrugli stol

Fokus je stavljen kako na edukaciju tako i na prostore djelovanja i izvedbe plesa u Karlovcu. Idejno se predstavljaju  perspektive,  mogućnosti i uvjeti bavljenja plesom u Karlovcu, s naglaskom na suvremenu plesnu umjetnost.   Ciljana skupina jesu mladi koji se bave plesom u Karlovcu u cilju informiranja istih o mogućnostima nastavka usavršavanja, edukacije i školovanja u RH i inozemstvu.

Unutar  predavanja naglasak je i na upoznavanju mladih plesača o hrvatskim i inozemnim plesnim autorima, umjetnicima i profesionalnim ansamblima. Predstavit će se i razni  formati edukacije koje se ujedno pokušava aktivirati i u lokalnu situaciju Karlovca; kako je to inače  praksa u sredinama u  kojima je suvremena plesna umjetnost razvijena .

Petak 19.12.2014. 19h | Info point Free Dance

PINA BAUSCH: Projekcija filma i predavanje u suradnji sa Goethe Institutom

Projekcije i Predavanje o Pini Bausch

Posvećenje proljeća (Le Sacre du Printemps – Frühlingsopfer) snimka predstave, režija: Pina Bausch, Pit Weyrich, 36 min., 1978.

„Posvećenje proljeća“ Igora Stravinskog jedan je od najčešće koreografiranih muzičkih komada. Među brojnim koreografijama verzija Pine Bausch slovi kao najradikalnija i emocionalno najdirljivija. Na tresetom pokrivenoj pozornici plesači plešu do krajnje iznemoglosti, prikazujući put patnje snažnom fizičkom prisutnošću i intenzitetom. Slijedeći svoju koreografkinju Pinu Bausch, oni plešu kao da im o tome ovisi život.

Dancing Dreams/Tanzträume

Plesni snovi – mladi plešu (Kontakthof Pine Bausch_Tanzträume - Jugendliche tanzen Kontakthof von Pina Bausch ), dokumentarni film, Režija: Anne Linsel, 89 min., 2010.

Jedan od najpoznatijih komada Pine Bausch je „Kontakthof“. Ovo djelo nastalo 1978. godine i najprije je još jednom uvježbavano sa seniorima, a zatim, 2008., prvi put s tinejdžerima. Skoro godinu dana 40-ak učenika iz Wuppertala radilo je na tom komadu, a kako bi imala priliku raditi s njima, probama je prisustvovala i Pina Bausch. Film „Tanzträume“ (Plesni snovi) dokumentira probe u plesnom kazalištu Wuppertal godinu dana prije smrti Pine Bausch. Film je dojmljiv dokument o njezinoj ljubavi prema ljudima i prije svega svjedočanstvo drame odrastanja.

Subota 20.12.2014. 17h | Info point Free Dance

''Supporting and stimulating dance in Karlovac! - pogled unazad'',  OKRUGLI STOL 

Predavanje, izložba i video prezentacija dokumentiranih programa i svih aktivnosti tijekom godine;  u kojima je većinom bila prisutna i sudjelovala FOKUS GRUPA.  Tako je svakom članu dan  uvid u umjetnički i kreativni proces.

Fokus grupa je svojevrsni indikator i sudionik kojem je dana mogućnost i da pored danih aktivnosti istražuje i svoje ideje, interese i motive. Unutar  jedne godine  radilo se na različitim područjima: grupni rad, individualni rad i rad sa mentorom. Prezentacijom projekta obilježava se i kreira svojevrsna dokumentacija i feedback na provedene programe.

Dokumentiranim  radom (fotografije, videa, tekstovi) stvara se istraživački materijal za rad na projektu publikacije  'Suvremeni ples za početnike' (Contemporary Dance for Dummies).

Off Program:

19h ''Xmas Party'' Suradnici, prijatelji, kolege KDF-a &Free Dance

'KDF moments',  kratki film i trailer koji bilježi momente tijekom festivalskih dana prije i nakon programa.