Pozdrav iz Varaždina – plesne video razglednice!

18.12.2014. u 18,00
Free Dance

Pozdrav iz Varaždina – plesne video razglednice

„Pozdrav iz Varaždina“ je svojevrsna kratka priča grada ispričana pokretom i plesom, a snimljena je tijekom prošlogodišnjih Dana suvremenog plesa prema ideji Sanje Tropp Frühwald, umjetničke direktorice festivala. Suvremena koreograkinja Melita Spahić Bezjak, gostujući umjetnik u Varaždinu, osmislila je koreografije te sa suvremenim plesačicama Irenom Tomašić i Inom Sladić prenijela svoj doživljaj grada u ovaj kratki film.

Projekt je ostvaren u suradnji Dana suvremenog plesa s Turističkom zajednicom grada Varaždina i Nomadske plesne akademije Hrvatska te uz podršku HNK Varaždin, Gradskog muzeja Varaždin, Julijanovog dvorišta, Muzeja anđela te Vesne i Srećka Dragišić. Kadrove je snimio Ivica Jeremić, a montirala ih je sama koreografkinja.

Ovo je tek prva plesna razglednica Varaždina u nizu, odnosno početak dugoročnog projekta koji će se razvijati u smjeru plesno-turističke inovacije u obliku online razglednica grada i smartphone aplikacije.

SANJA TROPP FRUEHWALD, koreografkinja, autorica i plesačica, diplomirala je suvremeni ples i koreografiju na Eksperimentalnoj plesnoj akademiji u Salzburgu (SEADu). Studirala je i na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, te završava školu govorništva Sveučilišta u Zagrebu. Radila je s nizom domaćih i stranih koreografa (Tanja Zgonc, Bad Co., Charles Linehan, Matej Kejžar, Ted Stoffer, Matsune&Subal, Eileen Standley, Ori Flomin,…), te je autorica niza plesnih projekata (Jutro; Ptice, ptice, ptice; Flutter; Moving south; Almost; Something to do with death; Museum of movement no.8;…) predstavljenih u Hrvatskoj, Sloveniji, Slovačkoj, Austriji, Njemačkoj, Švedskoj, Finskoj, Italiji, Portugalu i Argentini. 

Više puta je nagrađivana za svoj rad, na domaćim i na festivalima u inozemstvu, te je 2005. predstavnica Hrvatske na Bienalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana. Dobitnica je stipendije programa DanceWeb ‘07 u Beču, te je proglašena najboljom mladom koreografkinjom Hrvatske za 2007. godinu na Platformi mladih koreografa. Suosnivačica je nekoliko nevladinih organizacija koje se bave plesom, kazalištem i alternativnom kulturom (EkS scena, Zagreb; Autonomna tvornica kulture, Zagreb;  Tanzbuero, Salzburg). 

Predaje na sveučilištu Mozarteum i ORFF institutu u Salzburgu kao gostujuća docentica za suvremenu plesnu tehniku, kompoziciju i scenski pokret. Radi kao DJ i izvođačica u performativno-glazbenoj skupini “Little bunny suicides”, te je umjetnička voditeljica performance kolektiva VRUM.

Dani suvremenog plesa u Varaždinu međunarodni je festival posvećen novim formatima prezentacije, produkcije, istraživanja i edukacije u polju suvremene plesne umjetnosti. Koncepcija festivala uključuje izvedbe na desetak različitih lokacija u gradu Varaždinu, rezidencijalne programe i festivalsku produkciju, edukativne programe za profesionalce i amatere (uključujući i posebno osmišljen Plesni kamp za djecu i mlade) i off programe interdisciplinarnog tipa. Otvaranje dijaloga između pozvanih umjetnika, organizatora festivala i građana Varaždina od iznimne je važnosti te se tako program formira osluškujući podjednako bilo grada, a prateći razvojne trendove plesne umjetnosti u Hrvatskoj i Europi. Angažman našeg festivala usmjeren je i ka decentralizaciji kulture i umjetnosti u svakoj njenoj pojavnosti i izvedbi, braneći pravo na kulturu kao javno dobro. Dani suvremenog plesa u Varaždinu dio su mreže NDA CRO, te mreže Fresh Tracks Europe, posvećene plesnoj umjetnosti za djecu i mlade. Lipanj 2014. godine Dani suvremenog plesa u Varaždinu obilježili su svojim 6. izdanjem.

NOMADSKA PLESNA AKADEMIjA HRVATSKA  ||  NOMAD DANCE ACADEMY CROATIA NDA CRO okuplja plesne organizacije i samostalne umjetnike koji djeluju na području suvremenog plesa u Hrvatskoj. NDA CRO je mreža kojoj je cilj decentralizacija i jačanje umjetničkih, izvedbenih i edukacijskih potencijala suvremenog plesa u širem hrvatskom društvenom kontekstu.  NDA CRO se gradi na ideji promjene odnosa centra i margine u svakom smislu. NDA CRO je pokretna na inicijativu Plesnog centra TALA nakon dugogodišnjeg iskustva unutar regionalne Nomad dance academy mreže koja je okupila najistaknutije plesne profesionalce iz šest zemalja regije. NDA CRO je do sada unutar Hrvatske povezala plesne umjetnike iz Zagreba, Rijeke, Splita, Karlovca, Varaždina, Pule, Samobora, Požege i Zadra. Uspješno je umrežila 4 plesna festivala – Platforma.hr, Dani suvremenog plesa Varaždin, IKS festival Split, Karlovac dance festival. NDA CRO djeluje kao otvorena platforma koja nizom sastanaka-radionica neprekidno promišlja specifične potrebe plesne scene na lokalnim razinama kao i na razini Hrvatske. NDA CRO time nije programski čvrsto ustrojen već razvojni projekt koji usmjerava svoje ljudske i financijske resurse na jačanje onih segmenata plesne scene koji u tom trenutku imaju najveći potencijal za širu zajednicu. NDAHR je tako edukacijski, umjetnički, strukturni i lobistički projekt temeljen na stvarnim potrebama i potencijalima hrvatske nezavisne profesionalne plesne zajednice. Projekti NDA CRO: Go out and dance, Education on the way, Platforma za razmjenu znanja i razvoj kulturnih politika, Nomad on the road – međufestivalska razmjena 2013.