Pina Bausch || Filmske projekcije i predavanja - KDF004 Zimska edicija!

19.12.2014. u 19,00
Free Dance

KDF 004 – Zimsko izdanje!

Pina Bausch || Filmske projekcije u suradnji sa GOETHE INSTITUTOM

Le Sacre du Printemps – Frühlingsopfer (Posvećenje proljeća)

snimka predstave, režija: Pina Bausch, Pit Weyrich, 36 min., 1978.

„Posvećenje proljeća“ Igora Stravinskog jedan je od najčešće koreografiranih muzičkih komada. Među brojnim koreografijama verzija Pine Bausch slovi kao najradikalnija i emocionalno najdirljivija. Na tresetom pokrivenoj pozornici plesači plešu do krajnje iznemoglosti, prikazujući put patnje snažnom fizičkom prisutnošću i intenzitetom. Slijedeći svoju koreografkinju Pinu Bausch, oni plešu kao da im o tome ovisi život.

Dancing Dreams/Tanzträume

Tanzträume - Jugendliche tanzen Kontakthof von Pina Bausch (Plesni snovi – mladi plešu Kontakthof Pine Bausch)

dokumentarni film, Režija: Anne Linsel, 89 min., 2010.

Jedan od najpoznatijih komada Pine Bausch je „Kontakthof“. Ovo djelo nastalo 1978. godine i najprije je još jednom uvježbavano sa seniorima, a zatim, 2008., prvi put s tinejdžerima. Skoro godinu dana 40-ak učenika iz Wuppertala radilo je na tom komadu, a kako bi imala priliku raditi s njima, probama je prisustvovala i Pina Bausch. Film „Tanzträume“ (Plesni snovi) dokumentira probe u plesnom kazalištu Wuppertal godinu dana prije smrti Pine Bausch. Film je dojmljiv dokument o njezinoj ljubavi prema ljudima i prije svega svjedočanstvo drame odrastanja.

PINA BAUSCH

Rođena 27 .07.1940, Solingen, Njemačka

Umrla  30.06.2009, Wuppertal, Njemačka

Pina Bausch  je bila njemačka plesna umjetnica; izvođač modernog plesa, koreograf, učitelj plesa i baletni redatelj. Počela se baviti plesom 1955. godine upisavši baletnu školu Folkwangschule pod vodstvom Kurta Joossa u Essenu. Od 1959. do 1962. pohađa studij plesa na Juilliard School u New Yorku nakon čega se vraća u Njemačku i postaje plesačica novoosnovanog Folkwang baleta Kurta Joossa. Svoje prve koreografije stvara od 1968.

Sa svojim jedinstvenim stilom, kombinirajući  pokret, zvuk i ugledne kazališne setove, te sa svojim razrađenim suradnjama  s izvođačima postala je vodeći utjecaj u području plesa od 1970.. Ona je utemeljila kompaniju i od 1973.g. do kraja života  bila umjetnička ravnateljica  plesnog kazališta Tanztheater Wuppertal Pina Bausch.  U središte pažnje stavila je pokret kao izraz unutarnjeg stanja plesača. Njezin moto je bio: "Mene ne zanima kako se ljudi kreću, već ono što ih pokreće." Obrađivala je osobne teme i istovremeno univerzalne ljudske teme kao što su ljubav, strah, smrt i čežnja. Njezini komadi su poput kolaža, manje vođeni dramaturgijom u užem smislu riječi, a više logikom struje svijesti. 

Za Pinu Bausch govori se da je ponovno izmislila ples. U svoje je izvedbe uvela govor, pjevanje, geste iz svakodnevnice i pantomime, stvorila originalni stil kazališne montaže i postavila temelje za stvaranje novog tzv. Plesnog teatra. Pina je velika plesna inovatorica i može se reći da  plesno kazalište  nije ustvari niti postojalo prije nego ga je ona izumila.

Pina Bausch je umrla 30. lipnja 2009 – no njezin  vizionarski rad kao  plesač, koreograf i tvorac Tanztheater Wuppertal-a  odjeknuo je daleko, široko van granica njemačkog grada u kojem je radila. Izvlačeći duboko  o nasilju u muško-ženskim odnosima, često sa zajedljivim duhovitim tekstovima i izvrsnim  setovima, Pina Bausch  je premostila granice između plesa i kazališta. Ona je također imala ogroman utjecaj na vizualne umjetnosti i film.

Pina Bausch promijenila je povijest plesne umjetnosti. 

Projekcije filmova omogućene su u suradnji sa  Goethe Institutom Zagreb.