Ivana Slunjski: Predstavljanje časopisa 'KRETANJA'

27.8.2014. u 20,00
Free Dance

 'Kretanja, časopis za plesnu umjetnost br. 21, godina 2014.'

Glavna urednica Iva Nerina Sibila, urednica broja Katja Šimunić, ostatak uredništva Maja Đurinović, Ivana Slunjski, Željka Turčinović i likovna urednica Nada Dogan. Izdavač Hrvatski centar ITI

27.8.2014. Info point Free Dance 20sati

Ivana Slunjski: Predstavljanje 'Kretanja, časopis za plesnu umjetnost br. 21, godina 2014.'

Glavna urednica Iva Nerina Sibila, urednica broja Katja Šimunić, ostatak uredništva Maja Đurinović, Ivana Slunjski, Željka Turčinović i likovna urednica Nada Dogan. Izdavač Hrvatski centar ITI.

Ovaj broj u cijelosti prati recentnu hrvatsku suvremenoplesnu produkciju i kontekstualizira je unutar europskih izvedbenih praksa.

Kretanja, časopis za plesnu umjetnost.

Prvi je broj objavljen 2002. Otada izlazi dvaput godišnje kao samostalan broj ili dvobroj. Časopis je zamišljen kao tematski i informativni stručni časopis koji pokriva razne teme iz područja plesne umjetnosti i tjelesnog kazališta. Namjera je časopisa promovirati plesnu i tjelesnu kulturu u javnosti, uspostaviti mjesto za razvoj plesne kritike i teorije, sustavno i kvalitetno pratiti zbivanja na hrvatskoj izvedbenoj sceni, dakle na neki način arhivirati, zapisivati, sačuvati, barem pisanim tekstovima plesne predstave i događanja, otvoriti prostor za refleksiju o plesu i srodnim izvedbenim disciplinama, koja će služiti i kao informacija publici i kao važan izvor kritičkih čitanja koreografima i plesačima o vlastitu radu.

Hrvatski centar ITI.

HC ITI ogranak je Međunarodnog kazališnog instituta. Od 2001. pod vodstvom Željke Turčinović, organizator je važnih kazališnih projekata (Međunarodna dramska kolonija, Motovun – Od teksta do predstave; Hrvatski showcase; Dani strane drame i kazališta), specijaliziran nakladnik knjiga o kazalištu, drami i plesu (Biblioteka Mansioni, Biblioteka Kretanja) te časopisa (Kazalište, Kretanja). U svrhu promocije hrvatskog kazališta, drame i plesa u inozemstvu Centar izdaje i niz publikacija na engleskom jeziku (Croatian Theatre, Theatres in Croatia, Shortcut to Croatian Dance). Član je Europskog te Mediteranskog foruma nacionalnih centara. Na nacionalnoj razini organizira okrugle stolove, simpozije i skupove problematizirajući aktualne kazališne teme smještajući ih u međunarodni kontekst te uspješno surađuje sa stranim kulturnim centrima u Zagrebu.

Ivana Slunjski nezavisna je kritičarka i istraživačica izvedbenih umjetnosti. Piše i uređuje u raznim tiskanim i elektroničkim medijima, povremeno objavljuje na Trećem programu Hrvatskoga radija te u drugim zbornicima i knjigama (aktualno: časopisi Vijenac i Kretanja, portali Plesnascena.hr i Kupus.net, monografija Modeli zajedništva, strategije vidljivosti. 15 godina Platforme). Završila je komparativnu književnost i kroatistiku.